فیلتر های استخر هیچ جز متحرکی ندارند. بنابراین مشکلاتی مانند شکستگی قطعات و اجزا در آن ها به ندرت اتفاق می افتد. تعویض اجزای مختلف فیلترها نیز نسبتا ساده است.
فیلترهای استخر هیچ جز متحرکی ندارند. بنابراین مشکلاتی مانند شکستگی قطعات و اجزا در آن ها به ندرت اتفاق می افتد. تعویض اجزای مختلف فیلترها نیز نسبتا ساده است.
اولین مساله ای که در مورد نگهداری از فیلترهای استخر باید بررسی شود، پسشویی آن ها است.
پسشویی فیلترها
پس از گذشت مدتی از کارکرد فیلترها، میزان آلاینده های انباشته شده در بستر فیلتر افزایش یافته و شدت جریان عبوری از آن به واسطه افزایش افت فشار فیلتر کاهش می یابد. در این مرحله است که فیلتر باید تمیز شود. در مقابل، اگر فیلتر تمیز و آماده بهره برداری باشد، مقاومت ایجاد شده در برابر جریان حداقل و در نتیجه شدت جریان آب حداکثر است. بنابراین، شدت جریان خروجی پمپ دایما از ابتدا تا انتهای دوره کارکرد فیلتر تغییر میکند که این تغییرات شدت جریان اصلا مطلوب نیست. با کثیف شدن فیلتر افت فشار ایجاد شده در آن نیز افزایش و شدت جریان کاهش می یابد. از سوی دیگر، اگر شدت جریان عبوری از بستر فیلتر بیش از حد معمول باشد، بستر فیلتر آسیب دیده و کارایی آن دچار افت می شود.
برای تمیز کردن فیاترهای شنی و دیاتومی از روش شستشوی معکوس یا پسشویی استفاده می شود. و به این ترتیب رسوبات و ناخالصی های انباشته شده در فیلتر از آن خارج می شود. یادآوری می کنیم که روش پسشویی تنها برای فیلترهای دیاتومی و شنی قابل اجراست و در فیلترهای فشنگی از روش پسشویی استفاده نمی شود.
برای پسشویی فیلترها از یک شیر به نام شیر پسشویی استفاده می شود. به طور کلی شیرهای پسشویی به دو دسته شیرهای پیستونی و شیرهای دورانی تقسیم بندی می شوند. البته نوعی دیگر از شیرها به نام شیرهای چندراهه نیز در این زمینه به کار گرفته می شوند که این شیرها در واقع زیر مجموعه همان شیرهای دورانی هستند.
پسشویی باید زمانی انجام شود که اختلاف فشار در ورودی و خروجی فیلتر به محدوده تعیین شده توسط سازنده برسد. گاهی اوقات بسته به بار ناشی از حضور شناگران لازم می شود، عملیات پسشویی فیلترهابه صورت هفتگی یا حتی روزانه انجام شود. نکته مهمی که در هنگام پسشویی فیلترها باید رعایت شود آن است که اگراین کار هنگام حضور شناگران در استخر انجام می گیرد، عمق آب استخر نباید تغییر قابل ملاحظه ای داشته باشد. اما در مجموع، انجام عملیات پسشویی آن هم در زمانی که شناگران در حال استفاده از استخر هستند به دلیل مشکلات متعددی از قبیل تغییر عمق آب، گرم و سرد شدن ناگهانی آب استخر و مسائلی از این دست چندان توصیه نمی شود.
هرگز در هنگام کارکرد پمپ نباید وضعیت شیر پسشویی را تغییر داد. چرا که این عمل فشار زیادی را به پمپ، موتور و واشر حلقوی آن وارد میکند و در آینده موجب نشتی آن می شود. شیرهای پسشویی دورانی تنها برای فیلترهای دیاتومی با شبکه قائم مورد استفاده قرار می گیرند. تنها تفاوت شیرهای پستونی و دورانی ساختار داخلی آن ها در چگونگی تغییر مسیر جریان در داخل فیلتر است. شیرهای پیستونی معمولا بر روی مخزن فیلتر و شیرهای دورانی در زیر آن نصب می شوند. شیرهای چند راهه نیز به همراه فیلتر های شنی مورد استفاده قرار می گیرند و ساختار کلی آن ها مشابه با شیرهای دوار است.
دوره زمانی مناسب برای پسشویی فیلترها بسته به نوع فیلتر و بار استخر متفاوت خواهد بود. به طور ایده آل، پسشویی فیلترها باید تا هنگامی که آب خروجی از فیلتر کاملا تمیز باشد ادامه پیدا کند. بررسی تمیز بودن آب فیلتر باید با استفاده از شیشه رویتی که معمولا در خط تخلیه تعبیه می شود انجام گیرد. البته پس از اتمام پسشویی، باید زمان کوتاهی در نظر گرفته شود، تا بسترهای فیلتری که در هنگام پسشویی منبسط شده اند، مجددا ته نشین شوند. شدت جریان آب عبوری از فیلتر در هنگام پسشویی در عین حال که باید سرعت و شدت کافی را داشته باشد، نباید موجب به هدر رفتن دانه های شن یا خاک سیلیس فیلتر نیز شود. مهم ترین نکاتی که در این مورد باید رعایت شود همان توصیه های سازنده فیلتر است. دریچه بازدیدی که برروی اکثر فیلترها در نظر گرفته می شود، برای بررسی میزان فشار آب مناسب و صحت عملیات پسشویی مناسب است. بنابراین پمپ مورد استفاده باید قابلیت ایجاد شدت جریات مورد نیاز در بستر فیلتر را داشته باشد.
تنها تحت شرایطی که از سوی سازنده اعلام شده است برای پسشویی فیلتر اقدام کنید. توجه داشته باشید که پسشویی مکرر فیلترها کمکی به افزایش کارایی آن نمی کند بلکه تاثیر منفی نیز بر عملکرد فیلتر برجای خواهد گذاشت. همواره برای تفکیک ذرات ریزتر از آب، لازم است تا بخشی از ناخالصی ها در بستر فیلتر باقی مانده و منافذ آن را کوچک تر کند.
برای تخلیه آب کثیف حاصل از پسشویی فیلتر، معمولا از لوله های خرطومی و یا سیستم های لول کشی ثابت استفاده می شود که این آب را به سمت دریچه های کفشوی و یا فاضلاب هدایت می کند. البته در صورتی که مقدار کلر موجود در آب بیش از 3ppm نباشد، آب حاصل از پسشویی فیلتر را می توان برای آبیاری درختان یا چمن ها نیز استفاده کرد. رسوبات موجود در این آب مانند یک کود طبیعی غنی از مواد آلی هستند که برای رشد درختان و چمن ها مفید است.
در بعضی از کدهای محلی تصریع شده است که فیلترهای دیاتومی نباید مستقیما به فاضلاب تخلیه شوند. بلکه در چنین موارد پس از فیلتر باید از مخازن تفکیک استفاده شود.
مخزن تفکیک معمولا از خود فیلتر کوچک تراست و از آن برای تفکیک ذرات دیاتوم از آب استفاده می شود. در این صورت، در هنگام تخلیه یا پسشویی فیلتر، آب کثیف و نا خالصی های موجود در آن، پیش از تخلیه به فاضلاب از میان فاضلاب برزنتی تعبیه شده در داخل مخزن تفکیک عبور کرده و ناخالصی های آن گرفته می شود. صافی برزنتی تعبیه شده در مخزن تفکیک ذرات دیاتوم موجود در آب حاصل از پسشویی فیلتر را میگیرد و پس از آن می توان بدون بروز مشکل آن را به فاضلاب تخلیه کرد.
شدت جریان آب برای پسشویی فیلترهای شنی معمولا به ازای هر متر مربع از سطح فیلتر 10.1L/s (به ازای هر فوت مربع 15gpm) در نظر گرفته می شود. البته شدت جریان در وضعیت کارکرد متداول فیلتر معمولا بسیار کمتر است.
نشتی در فیلترها
فیلترها یکی از اجزای ساده به کار رفته در تاسیسات مکانیکی استخرها به شمار می روند. بنابراین تعمیر و نگهداری و مشکلات مرتبط با آن ها نسبت به سایر تجهیزات مورد استفاده چندان قابل توجه نیست. با این حال، یکی از مشکلات شایع در فیلترهای استخرها، نشت آب از اجزای مختلف آن هاست، به طور کلی نشتی فیلترها ممکن است به واسطه اجزای مختلفی مانند شیرهای پسشویی، درپوش فیلتر و فشار سنج و متعلقات آن به وجود آید.
نشتی شیرهای پسشویی ممکن است داخلی و یا خارجی باشد. نشتی داخلی این شیرها اغلب به دلیل انحنا یا ساییده شدن واشر حلقوی ایجاد می شود. نشتی خارجی آن ها نیز معمولا به واسطه اتصالات ورودی به شیر رخ می دهد. یکی از نشانه های نشتی در فیلترها آن است که دریچه خروجی پسشویی حتی در حالتی که فیلتر در وضعیت کارکرد متداول قرار دارد نیز چکه می کند. این مشکل معمولا در مواقعی رخ می دهد که واشر آب بند کننده شیر ساییده می شود. در صورتی که دریچه تخلیه پسشویی مستقیما به فاضلاب هدایت شده باشد، امکان تشخیص این نشتی کمی دشوار خواهد بود. از این روست که همواره توصیه می کنیم در خط تخلیه فیلترها حتما از شیشه رویت استفاده کنید.
گاهی در هنگام جستجو برای پیدا کردن محل نشتی در استخرها، مشکل به هیچ وجه مربوط به استخر نیست. بلکه نشتی در یکی از قسمت های پنهان سیستم لوله کشی مانند مورد فوق وجود دارد. ضمن آن که وجود چنین نشتی هایی ممکن است در هنگام شب که پمپ استخر خاموش می شود، موجب هوا گرفتن خط لوله و پمپ شود.
یکی دیگر از عوامل نشتی فیلترها، درپوش، فشارسنج و متعلقات آن است. نشتی درپوش ها اغلب به واسطه واشرهای حلقوی و متعلقات شیر هواگیری رخ می دهد. بعضی از فیلترها نیز در حاشیه محل قرارگیری واشر حلقوی ترک بر میدارند. گاهی اوقات این ترک ها به قدری مویی و باریک است که به سختی با چشم قابل رویت است. شیرهای هواگیری نیز در صورت کثیف شدن و یا ساییدگی بیش از حد دچار نشتی می شوند. بعضی از شیرهای هواگیری نیز با استفاده از یک فنر آب بند می شوند. بنابر این با شل شدن فنر، آب بندی شیر نیز از بین رقته و نشت می کند.
شما به این مورد چه امتیازی می دهید؟
خوشحال میشویم نظر شما را درباره این مقاله بدانیم،برایمان بنویسید
منتظر تماس شما هستیم
کارشناسان آریان استخر، آماده مشاوره و پاسخگوی درخواست شما هستند
ما با هدف ارائه محصولات و خدمات مشاوره و طراحی در زمینه استخر و سونا و جکوزی در خدمت شما هستیم
نصب و اجرای محصول
در تهاران و شهرستان های دارای نمایندگی
سیستم های تاسیساتی
بعد از کار کارشناسی
مشاوره رایگان
021 2705
پشتیبانی طولانی مدت