در طراحی و ساخت و اجرای استخر نکات کلیدی وجود دارد که رعایت آن موجب ایجاد شرایط مطلوب و آرامش هرچه بیشتر می شود.
اگرچه در بیشتر کدها و آیین نامه ها، استفاده از هوای استخر جهت تهویه هوای سرویس های بهداشتی و دوش ها مجاز شمرده شده اما به دلیل وجود رطوبت نسبی بالا و ترکیبات شیمیایی موجود در هوای استخرها، این کار توصیه نمی شود. بنابراین بهتر است سرویس ها و دوش ها دارای سیستم تهویه مستقل باشند و این سیستم در تمام طول سال فعال باشد. همچنین برخلاف محیط داخل استخر، سرویس بهداشتی همچون سایر فضاهای مجاور استخرها باید دارای فشار مثبت باشد.
در کلیه اماکن مسکونی ورزشی، به منظور تهویه و پاکسازی هوای داخل سرویس های بهداشتی، معمولا تنها از اگزاست فن استفاده می شود. بنابراین در مورد فضاهای بهداشتی پیرامون استخرها نیز به همین روش عمل می شود یعنی با نصب فن تخلیه در داخل سرویس ها، هوای آلوده و مرطوب را به خارج از محوطه منتقل می کنند
شرایط محیطی مطلوب در سرویس های بهداشتی به شرح زیر است
تهویه سرویس ها و دوش ها به خصوص در مجموعه های آبی و استخرها از اهمیت بسیار برخوردار است؛ به گونه ای که برای جلوگیری از تقطیر آب حداقل 10 بار تعویض هوا در ساعات ضروری است. البته مقادیر ارایه شده در این گونه جداول با توجه به شرایط فرهنگی و اقلیمی ایران تصحیح شده.
در نهایت، با محاسبه حجم هوای اگزاست، با استفاده از اطلاعات فوق، رابطه Q = VL * ACH و با مراجعه به کاتولوگ های موجود می توان اگزاست فن مورد نظر را انتخاب کرد. معمولا محل نصب این فن ها روی نورگیر سرویس بوده و یا به وسیله نصب دریچه سقفی و کانال کشی و اتصال آن به یک اگزاست فن مرکزی فرآیند تخلیه صورت می گیرد.
رخت کن ها و فضای خشک کن(سشوار) همچون سایر بخش های یک مجموعه آبی، به دلیل تجمع افراد، نیاز به تهویه خواهد داشت؛ اما بر خلاف سرویس های بهداشتی و محوطه دوش ها، علاوه بر اگزاست و تخلیه هوا به یک سیستم گرمایشی نیز نیازمند است. معمولا فضای رخت کن و خشک کن در مجاورت دوش ها واقع است و همچون سایر اماکن مجاور استخرها، باید دارای فشار مثبت باشد که تحقق این امر مستلزم داشتن سیستم تهویه مجزا است. به منظور گرمایش هوای رخت کن و فضای خشک کن می توان از همان هواساز تجهیز شده جهت تهویه و گرمایش هوای استخر استفاده کرد،( در این حالت لازم است هنگام محاسبه بار سرمایی و گرمایی استخر، محیط رخت کن و خشک کن را نیز در نظر گرفت) و یا می توان همچون بخش اداری از سیستم مجزایی (همچون داکت اسپیلت، فن کویل، پکیج یونیت و...) جهت گرمایش بهره برد. در هر صورت نحوه محاسبه بار حرارتی و برودتی این بخش ها، مشابه محیط اداری خواهد بود.
شرایط محیطی مطلوب در رخت کن ها و فضای سشوار به شرح زیر است
همانطور که پیش از این گفته شد رخت کن ها و فضای سسشوار علاوه بر گرمایش، به منظور تخلیه رطوب و بوهای نامطبوع به تخلیه اگزاست هوا نیز نیازمند است و محاسبه حجم هوای تخلیه، در این نوع اماکن همچون سایر بخش ها صورت می گیرد. در رختکن ها معمولا دریچه های تخلیه را در ارتفاعی نزدیک کف قرار می دهند تا جمع آوری و بیرون راندن بوهای نامطبوع سریع تر انجام گیرد.
محاسبه مساحت مورد نیاز برای فضای رخت کن معمولا براساس میانگین تعداد شناگران در ساعت صورت می گیرد، که مساحتی در حدود 7.5 m2 به ازای هر نفر خواهد بود. همچنین فضای کمد لباس برای هر نفر 0.25 m2 پیش بینی می شود.
در کلیه استخرها به منظور حفظ سلامت افراد، محل نگهداری تجهیزات تصفیه آب و گازهای شیمیایی و موتورخانه، باید دارای سیستم تهویه مجزا باشند.
در هنگام مکان یابی و طراحی موتورخانه استخر لازم است به مواردی همچون موارد زیر توجه کرد:
• اندازه و موقعیت نسبت به مجموعه
• قابلیت دسترسی
• مجزا بودن از سایر قسمت ها
• امکان تخلیه فاضلاب موتورخانه
• محل قرارگیری کاسه استخر و چگونگی اجرای سیستم لوله کشی و شبکه کانال
• امکان نگهداری و تعمیر تجهیزات
به طور سرانگشتی مساحت مورد نیاز برای اجرای سیستم تصفیه آب استخر در حدود 30-15% از مساحت کاسه استخر است. وسعت فضای موتورخانه استخر باید به اندازه ای باشد که امکان نگهداری از تجهیزات و لوازم مورد نیاز همچون پمپ ها، تاسیسات تهویه، مبدل هل، دیگ ها و ... را داشته باشد.
برخلاف تصور عموم حتی موتورخانه ها و بخش تاسیسات هر مجموعه نیازمند تخلیه و اگزاست هوا است و مبحث تهویه هوا در موتورخانه هایی که بخشی از فضای آن مختص نگهداری از مواد شیمیایی و ضدعفونی کننده می باشد از اهمیت بیشتری برخوردار است.
با توجه به این که تعداد دفعات تعویض هوا در یک موتورخانه در حدود 20 تا 30 بار در ساعت می باشد، با استفاده از حجم فضا و تعداد دفعات تعویض ذکر شده می توان دبی هوای اگزاست را محاسبه کرده و بر اساس کاتالوگ های موجود فن تخلیه مورد نظر را انتخاب نمود.
از جمله اماکن مجاور استخرها، بوفه یا کافه تریا می باشد که با توجه به بار حرارتی و برودتی فضا و همچنین گرمای تولید شده توسط تجهیزات موجود در آن مانند: یخچال، دستگاه ساندویچ ساز، اجاق گاز و.. لازم است یک سیستم تخلیه هوای مناسب انتخاب کرد.
این سیستم می تواند هود آشپزخانه و با یک اگزاست فن باشد که به خارج از محیط استخر کانال کشی شده است.
شرایط محیطی مطلوب در کافه تریا به شرح زیر است:
امروزه با استفاده از تکنولوژی نوین و سیستم های پیشرفته علمی، این ورزش به عنوان پایه کلیه رشته های ورزشی شناخنه شده است. تمرینات این رشته ورزشی نیاز به تمرکز و اجرای دقیق حرکات در محیطی آرام، سالم و مطبوع دارد.
مساحت مورد نیاز برای این فعالیت ورزشی به تناسب تعداد ورزشکاران و رعایت فواصل مناسب بین تجهیزات ورزشی و کاربران، تعیین می شود و معمولا به ازای هر نفر، فضایی در حدود 3.5-4 m2 منظور می گردد. در این نوع فعالیت حجم هوا بیش از اندازه فواصل اهمیت دارد؛ به گونه ای که علاوه بر رعایت معیارهای فیزیکی سطح، لازم است ارتفاع این سالن ها بیشتر از حد معمول باشد. از این رو محدوده ارتفاع در این سالن ها تقریبا 3.2-4m می باشد.
نور: در سالن های بدن سازی عموما از روشنایی طبیعی یکنواخت بدون تابش مستقیم استفاده می شود، میزان روشنایی مورد نیاز این ورزش برابر با 300lux می باشد.
دمای مطلوب برای فعالیت بدن سازی معادل 16˚C و مقدار هوای مورد نیاز جهت تهویه سالن به تناسب تعداد ورزشکاران و شدت حرکات ورزشی متغیر است؛ اما میزان متوسط آن در حدود 1m3/min به ازای هر نفر است.
شرایط محیطی مطلوب در سالن های بدن سازی به شرح زیر است:
شرایط محیطی مطلوب در سالن بدن سازی
مقدار هوای تازه مورد نیاز
در سالن های بدن سازی به علت فعالیت هوازی ورزشکاران و تعرق شدید بدن، هوای پیرامون آن ها بسیار سریع تر از اماکن معمولی آلوده شده و باعث ایجاد مشکل در تنفس افراد حاضر در محیط ورزشگاه خواهد شد. به همین دلیل، این اماکن علاوه بر سرمایش و گرمایش، به نخلیه و تعویض هوا نیز نیازمند است. به منظور گرمایش و سرمایش سالن بدن سازی می توان از سیستم هایی همچون: داکت اسپیلت، فن کویل، پکیج یونیت و... بهره برد. در هر صورت نحوه محاسبه بار حرارتی و برودتی این بخش، مشابه محیط اداری خواهد بود.
علاوه بر این به منظور تخلیه رطوبت و بوهای نامطبوع می توان از اگزاست فن استفاده کرد، که نحوه محاسبه ظرفیت و انتخاب فن های تخلیه قبلا شرح داده شده است.
فضاهای جانبی: سالن بدن سازی همچون سایر اماکن ورزشی باید مجهز به رخت کن، سرویس بهداشتی و انبار نگه داری تجهیزات ورزشی بوده و در صورت قرار گرفتن در مجاورت استخر، باید دارای سرویس بهداشتی و رخت کن مجزا باشد. همچنین به منظور عدم تداخل شناگران و افرادی که قصد حضور در سالن بدن سازی دارند، بهتر است این سالن ها دارای درب ورودی جداگانه باشند.
شما به این مورد چه امتیازی می دهید؟
خوشحال میشویم نظر شما را درباره این مقاله بدانیم،برایمان بنویسید
منتظر تماس شما هستیم
کارشناسان آریان استخر، آماده مشاوره و پاسخگوی درخواست شما هستند
ما با هدف ارائه محصولات و خدمات مشاوره و طراحی در زمینه استخر و سونا و جکوزی در خدمت شما هستیم
نصب و اجرای محصول
در تهاران و شهرستان های دارای نمایندگی
سیستم های تاسیساتی
بعد از کار کارشناسی
مشاوره رایگان
021 2705
پشتیبانی طولانی مدت